Ποδοκνημική – Κατω άκρο

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

διάστρεμμα ποδοκνημικής είναι μία αρκετά συνηθισμένη κάκωση που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος αθλούμενος τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η συχνότητά του δε είναι τόσο μεγάλη κυρίως λόγω της βασικής λειτουργίας της περιοχής, μιας και η ποδοκνημική αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του κάτω άκρου με το έδαφος (η κνήμη και η περόνη συνδέονται με τα οστάρια του ταρσού). Η ανατομία επίσης της ποδοκνημικής παίζει σημαντικό ρόλο μιας και στην περιοχή υπάρχουν 7 οστάρια (αστράγαλος-πτέρνα-σκαφοειδές-κυβοειδές-3 σφηνοειδή) τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους, οι οποίοι ως πρωταρχικό ρόλο έχουν την διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία τα διαστρέμματα που λαμβάνουν χώρα είναι τα έξω μιας και ο άκρος πόδας κάνει μεγαλύτερο υπτιασμό ή αλλιώς ανάσπαση έσω χείλους απ`ό,τι πρηνισμό (ανάσπαση έξω χείλους). Έτσι όταν έχουμε υπέρμετρο υπτιασμό ποδοκνημικής τότε τα μαλακά μόρια και οι σύνδεσμοι που βρίσκονται στην έξω επιφάνεια διατείνονται με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και μερική μέχρι ολική τους ρήξη.

Διαβάθμιση διαστρέμματος

1ου Βαθμού: Οι σύνδεσμοι διατείνονται αρκετά με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο, το μικρό οίδημα στην περιοχή και την αποχή από την έντονη άθληση.

2ου Βαθμού: Οι σύνδεσμοι διατείνονται περισσότερο με αποτέλεσμα την μερική τους ρήξη που επιφέρει έντονο πόνο, μεγαλύτερο οίδημα, αποχή από κάθε μορφής άθληση, αδυναμία βάδισης.

3ου Βαθμού: Οι σύνδεσμοι πλέον έχουν διαταθεί τόσο που έχει ως αποτέλεσμα την ολική τους ρήξη. Έντονος πόνος, μεγάλο οίδημα, αδυναμία φόρτισης του σκέλους, αστάθεια της περιοχής. Σε 3ου βαθμού διαστρέμματα η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος.

Μεταταρσαλγία

Με τον όρο μεταταρσαλγία εννοούμε τον πόνο στην πελματιαία επιφάνεια του πρόσθιου ποδιού και ειδικά στην περιοχή κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων. 

Η μεταταρσαλγία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Η μεταταρσαλγία συνοδεύεται πολύ συχνά από υπερκερατώσεις (κάλους) κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων.

Αιτιολογία της μεταταρσαλγίας.

1. Μεταταρσαλγία μηχανικής αιτιολογίας : Σε αυτήν οδηγούν οι παραμορφώσεις των δακτύλων, η αστάθεια της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης, η δυσαναλογία μήκους μεταξύ των μεταταρσίων, η κοιλοποδία και η μεταφερομένη μεταταρσαλγία η οποία είναι συχνή στον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι).

2. Μεταταρσαλγία αρθριτικής αιτιολογίας : Σε αυτής οδηγούν οι αρθροπάθειες, όπως εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, οι φλεγμονώδους αιτιολογίας αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι οροαρνητικές φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και οι κρυσταλλοπάθειες (ουρική αρθρίτιδα).

3. Νευρικής αιτιολογίας : Τα μεσοδακτύλια νευρώματα αποτελούν συχνά αιτία μεταταρσαλγίας, με πολύ σύνηθες το νεύρωμα Μοrton, το οποίο βρίσκεται στο τρίτο μεσοδακτύλιο διάστημα (μεταταρσαλγία Morton).

4. Ιδιοπαθής : Είναι συχνή μεταταρσαλγία σε αθλητές δρόμου, σε εργάτες με πολύωρη ορθοστασία και σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια για πολλές ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα παρουσιάζουν μεταταρσαλγία λόγω της ατροφίας του λιπώδους σώματος των κεφαλών των μεταταρσίων και λόγω της εκφύλισης και της ανισορροπίας των μυών του προσθίου ποδός. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε «πτώση» μεταταρσίων. Οι κεφαλές μένουν ακάλυπτες και είναι επώδυνες κατά τη βάδιση.

Τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα

Συμπτώματα και θεραπεία

Η αχίλλειος τενοντίτιδα (Achilles Tendonitis) είναι η φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα.

Αυτός ο τένοντας συνδέει τους μυς της γάμπας με την πίσω πλευρά της φτέρνας και είναι ο ισχυρότερος του σώματος. Οι κακώσεις που παθαίνει ο τένοντας αυτός είναι η τενοντίτιδα και η ρήξη (ολική ή μερική).

Η αχίλλειος τενοντίτιδα ταλαιπωρεί συχνά άτομα που ασκούνται συστηματικά και καταπονούν σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο τένοντα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή και συχνά οίδημα και ένα αίσθημα «σκληρότητας» του τένοντα. Η πάθηση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Ο πόνος και η φλεγμονή προκαλούνται από μικροσκοπικές ρήξεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Όταν οι μυς της γάμπας συσπώνται, ασκείται δύναμη στον αχίλλειο τένοντα. Όταν η σύσπαση αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη ή επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ο τένοντας τραυματίζεται και ακολουθεί εκφύλιση και φλεγμονή. Σημειώστε ότι το συχνό τρέξιμο σε ανηφορική διαδρομή καταπονεί τον τένοντα.

Οι ασθενείς με μερική ρήξη νοιώθουν συνήθως πόνο κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως περπάτημα (ιδιαίτερα σε ανηφόρες), ανεβοκατέβασμα σκάλας, τρέξιμο, άλμα ή πηδηματάκια. Πιο σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν, όταν ο τένοντας υποστεί εκτεταμένη ή ολοκληρωτική ρήξη.

Παραμόρφωση Haglund

Η παραμόρφωση Haglund ή αλλιώς εξόστωση Haglund είναι μία πάθηση της πτέρνας και χαρακτηρίζεται από την οστική προβολή του οπίσθιου άνω μέρους της πτέρνας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Ο πόνος στο πίσω μέρος της πτέρνας είναι χαρακτηριστικός. Τις περισσότερες φορές τα χαμηλά σκληρά υποδήματα πιέζουν αυτό το σημείο της πτέρνας. Η οστική αυτή προβολή προκαλεί φλεγμονή στον υπερκείμενο θύλακο του αχίλλειου τένοντα. Έτσι, ο ασθενής παραπονιέται για ενοχλήματα τόσο κατά τη βάδιση όσο και κατά την ηρεμία.

[

Κάτω άκρο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ;

Έχει συνδέσει το όνομά της με τους αθλητές υψηλών επιδόσεων, ως συνέπεια πτώσης από ύψος, απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, ή άμεσης πλήξης του γόνατος, αλλά μπορεί να αφορά και οποιονδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να είναι ακόμα και αποτέλεσμα ατυχήματος. Ο λόγος για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού, μία από τις πιο σοβαρές και πιο συχνές κακώσεις στο γόνατο, με συχνά μεγάλη περίοδο αποθεραπείας. Ο πρόσθιος χιαστός μαζί με τον οπίσθιο χιαστό, τον έσω πλάγιο και τον έξω πλάγιο, είναι βασικός σταθεροποιητής του γόνατος. Ο κύριος ρόλος του είναι να αποτρέπει την κνήμη από το να ολισθήσει μπροστά σε σχέση με το μηρό – στην πραγματικότητα παρέχει κατά 90% τη σταθερότητα σε ένα γόνατο. Διασχίζει διαγώνια την άρθρωση και συνδέει το πίσω μέρος της βάσης του μηριαίου οστού με το πάνω μέρος της κνήμης.

Ρήξη μηνίσκου

Εισαγωγή

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά τη ρήξη η οποία συμβαίνει στη σχήματος “C” ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλεται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους, τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι λειτουργούν σαν «αμορτισέρ», συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος. Κατανέμουν το βάρος του σώματος ομοιόμορφα στην άρθρωση και αποφεύγεται η υπερβολική πίεση σε κάποιο τμήμα της άρθρωσης.

Οι ρήξεις των μηνίσκων είναι από τις συνηθέστερες κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος, επειδή αποτελούν φορτιζόμενες επιφάνειες. Μπορεί να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερες σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής.

Θλάση

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΛΑΣΗ?

Θλάση ονομάζουμε την ρήξη των μυϊκών ινών η οποία προκαλείται από υπερβολικά έντονη σύσπαση ή από υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μύ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα.

Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο, έντονη μυϊκή σύσπαση και αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων του μυ. Καλό θα ήταν σε περίπτωση θλάσης να διακόπτεται η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών.

 Τα αίτια των μυϊκών θλάσεων μπορεί να είναι κάποια από τα ακόλουθα

 Υπερβολική κόπωση των μυών μετά απο συνεχόμενη άσκηση – γυμναστική

Ανεπαρκής προθέρμανση (warm up) και ανεπάρκεια διατάσεων (stretching) με αποτέλεσμα την μειωμένη ελαστικότητα των μυών

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, για παράδειγμα άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον οπου το σώμα να μην έχει αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία

Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, μυϊκή ανισορροπία

Μυική ανικανότητα. Οι μύες εκπαιδεύονται να έχουν αντοχή και διαμορφώνονται ώστε να έχουν ελαστικότητα. Όταν οι μύες κουραστούν, είναι επιρρεπείς σε κακώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε μύες που δεν έχουν ελαστικότητα.

Υπερπροπόνηση και υπερβολή των δυνάμεων μας κατα την δραστηριότητα που κάνουμε.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι μια αρκετά συχνή πάθηση στους αθλητές. Τα συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος.

Ανατομία

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία – περιτονία – η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνιο ακρολοφία  και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγύς κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικέφαλου μηριαίου. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και εκτείνοντες του ισχίου.

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία φλεγμονής.

Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου

Ο υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στην λαγονοκνημιαία ταινία

Η προυπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας

Η ανισοσκελία

Η υπερπροπόνηση με πολλά χιλιόμετρ

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα ή Πτέρνα του δρομέα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα του ποδιού συνήθως στην περιοχή της πτέρνας. Συμβαίνει όταν ένα ισχυρός σύνδεσμος, η πελματιαία απονεύρωση,  που βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, φλεγμαίνει και προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο.

Ανατομία

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα στο πέλμα και συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα και υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού.

Αίτια

Η πελματιαία απονεύρωση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία στα οποία υποβάλλονται τα πόδια μας. Τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανής η αιτία που προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Κάποιες φορές η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση μπορεί να τραυματίσει την απονεύρωση προκαλώντας μικρορήξεις οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον πόνο και την φλεγμονή.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην δημιουργία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι:

Δυσκαμψία της ποδοκνημικής λόγω μειωμένης ελαστικότητας των μυών της γάμπας.

Η παχυσαρκία

Πλατυποδία ή ψηλή ποδική καμάρα.

Κάποιες Αθλητικές δραστηριότητες που έχουν επαναλαμβανόμενη φόρτιση όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα όταν γίνεται σε σκληρό έδαφος όπως η άσφαλτος, το μπαλέτο και ο χορός

Λανθασμένη τεχνική στο τρέξιμο ή την βάδιση που έχει ως αποτέλεσμα την κακή κατανομή των φορτίων στο πόδι και την πελματιαία απονεύρωση

Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολύωρη ορθοστασία και βάδιση

Επικοινωνήστε

Email

info@fitilis-iassis.gr

Τηλεφωνήστε

2441 020073

Κέντρο Φυσικοθεραπείας

Ηρ. Πολυτεχνείου 70, 43100, Καρδίτσα