Ώμος – Αγκώνας – Καρπός

Ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου

Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από τέσσερις μυς και τους τένοντές τους, που «αγκαλιάζουν» την κεφαλή του βραχιονίου. Οι μυς αυτοί είναι: ο υποπλάτιος, ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος. Οι κύριοι ρόλοι του στροφικού πετάλου είναι δύο: α) η

διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης του ώμου και β) η ανύψωση και οι στροφικές κινήσεις του βραχίονα.

Αιτίες ρήξεων

Οι δύο κυριότερες είναι οι τραυματικές και οι εκφυλιστικές.

– Οι τραυματικές συμβαίνουν συχνότερα σε νεαρές ηλικίες μετά από κάκωση του ώμου, που μπορεί να προκληθεί από άρση μεγάλου βάρους ή πτώση με τεντωμένο άνω άκρο. Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να συνοδεύεται από άλλους τραυματισμούς της ωμικής ζώνης, όπως εξάρθρημα ώμου και κατάγματα κλείδας, ωμοπλάτης και κεφαλής βραχιονίου.

– Οι εκφυλιστικές ρήξεις εμφανίζονται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών και είναι αποτέλεσμα σταδιακής φθοράς των τενόντων. Το επικρατές άνω άκρο πάσχει συχνότερα, αλλά αν πάσχει ο ένας ώμος αυξάνονται οι πιθανότητες να πάσχει και ο άλλος, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Παράγοντες που ευθύνονται για τη φθορά των τενόντων είναι:

επαναλαμβανόμενες μικροκακώσεις, π.χ. επαναλαμβανόμενες ανυψώσεις και στροφικές κινήσεις του βραχίονα στην εργασία ή σε αθλήματα, όπως η καλαθοσφαίριση, η άρση βαρών, οι ρίψεις, η ποδοσφαίριση και η αντισφαίριση

έκπτωση στην αιμάτωση του στροφικού πετάλου λόγω ηλικίας

ανάπτυξη οστεοφύτων (οστικών προεξοχών) στην περιοχή του ακρωμίου, που δημιουργούν το λεγόμενο σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου περιγράφει τη φλεγμονή που αναπτύσσεται στον υπακρωμιακό χώρο και οφείλεται τον ερεθισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου από την “πρόσκρουσή” τους στο ακρώμιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο, την αδυναμία και το μειωμένο εύρος κίνησης του ώμου.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου περιλαμβάνει ένα εύρος παθολογίας όπως:

Χρόνια τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου

Υπακρωμιακή θυλακίτιδα

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

Οι παθήσεις αυτές οδηγούν σε τριβή ανάμεσα στο κορακοακρωμιακό τόξο και τον υπερακάθιο τένοντα ή τον υπακρωμιακό ορογόνο θύλακο.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με τα εξής χαρακτηριστικά:

Ηλικία κάτω των 25 ετών

Με έντονη δραστηριότητα

Με επάγγελμά που απαιτεί χειρωνακτική εργασία

Το σύνδρομο αυτό ώμου αποτελεί την πιο κοινή πάθηση στον ώμο, μιας και είναι η αιτία για το 60%, περίπου, των επώδυνων ώμων.

Εξάρθρημα Ώμου

Η άρθρωση του ώμου εκτελεί μεγάλο εύρος κινήσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η ελευθερία κινήσεων πραγματοποιείται σε βάρος της σταθερότητας της άρθρωσης με αποτέλεσμα την επιρρέπεια του ώμου σε υποτροπές. Έτσι, ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο σώμα μας αλλά και η άρθρωση που εξαρθρώνεται συχνότερα.

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Ως εξάρθρημα ώμου ορίζεται η απομάκρυνση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου οστού (κεφαλή) από την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης (ωμογλήνη). Αν και στην πλειοψηφία των περιστατικών, το εξάρθρημα οφείλεται σε τραυματικό γεγονός που απαιτεί αρκετή βία, ορισμένες φορές προκαλείται εξαιτίας των χαλαρών αρθρώσεων του ασθενούς.

Οι συνέπειες αυτού είναι ο τραυματισμός του επιχείλιου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart), της κεφαλής του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs), των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων, του αρθρικού χόνδρου, των νεύρων και των οστών της περιοχής.

Υπάρχουν διαφορετικού τύπου εξαρθρήματα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου μπορεί να είναι:

– πρόσθιο, που συναντάται στο 96-98% των περιπτώσεων,

– οπίσθιο που παρατηρείται σπάνια, σε λιγότερο από 4% των περιπτώσεων,

– κατώτερο που είναι εξαιρετικά σπάνιο

ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΠΑΣΒΕΣΤΩΣΗ ΩΜΟΥ

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα πάνω από την ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Αυτή η εναπόθεση εντοπίζεται συνήθως ελαφρώς κεντρικότερα από την κατάφυση του υπερακανθίου και παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Η επικονδυλίτιδα (έσω και έξω)  είναι ένα σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης  που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικροτραυματισμών των μυών του αντιβραχίου που προσφύονται στον αγκώνα. Η παρουσία φλεγμονής μπορεί εμφανιστεί σ τους εκτείνοντες μυς που βρίσκονται στην έξω επιφάνεια του αντιβραχίου (έξω  επικονδυλίτιδα ή tennis elbow)  ή/και  τους καμπτήρες μυς  που βρίσκονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίου (έσω επικονδυλίτιδα ή golfer ‘s elbow

Επικοινωνήστε

Email

info@fitilis-iassis.gr

Τηλεφωνήστε

2441 020073

Κέντρο Φυσικοθεραπείας

Ηρ. Πολυτεχνείου 70, 43100, Καρδίτσα